Základy stravování a přípravy potravy

Stravovací režim považuje ájurvéda za nejdůležitější a nejjednodušší způsob, jak ovlivnit naše zdraví. Ostatní metody jsou pouze pomocné, ale hlavní je dodržovat zásady správného stravování. Pouze při závažných nemocech nastupují postupy klinické ájurvédy, které ovšem nemohou být předmětem samoléčby.

Výraznou předností, kterou ájurvéda má, je individuální přístup. Při stanovení jídelníčku přihlížíme ke konstituci = našemu nastavení š (prakrti), jejímu okamžitému stavu (vikrti), roční a denní době, počasí, náladě a množství dalších faktorů. Na první pohled to vypadá složitě, ale je nejlepší začít postupně s nejdůležitějšími faktory a pak jídelníček zpřesňovat. Po určité době (alespoň dva měsíce důsledného dodržování zásad) se nejvíce řídíme intuicí.

Scroll to Top