Adžvan

Ájurvéda:pálivý, hořký, ohřívající, ostrá, VK-P+  Vědecký název:Trachyspermum ammi – kmín koptský
Rod:               Je to keř rostoucí po celé Indii. Jako koření se používají semínka. Má horkou, suchou a lehkou povahu. Výrazně zvyšuje Agní, zejména je vhodný při trávení většího množství obilovin nebo luštěnin. 

 Zdravotní účinky:

  • likviduje plynatost stejně jako asafoetida
  • pomáhá při léčení horeček
  • je vhodné na problémy způsobené přejídáním
  • vhodné je i při plynatosti
  • posiluje játra a slezinu
  • má stimulující a afrodisiakální účinky
  • je účinný na špatně se hojící vředy
  • působí protikřečově
  • konzumace několika semínek s palmovým cukrem (bude proklik) chrání před zvracením při zvýšené kyselosti žaludku
  • působí proti bolesti

Kontraindikace:              Adžvan je málo vhodný pro konstituci Pitta, při velkých dávkách může dojít k oslabení tvorby mléka u žen a semene u mužů. Nežádoucími průvodními jevy mohou být i bolesti hlavy.  

Využití v kuchyni:

  • Je vhodné zejména do luštěninového jídla, různých dálů a luštěninových kaší jedna lžička na dva šálky luštěnin
  • Mohou se přidávat do chleba jedna lžička na 4 šálky obilovin

Léčebné využití:

  • Při poruchách trávení nebo potence roztlučeme ½ lžičky plodů adžvanu v hmoždíři a smícháme s vrchovatou lžičkou heřmánku. Přelijeme horkou vodou a necháme 10 minut luhovat. Denně pijeme jeden pohárek oslazený medem
  • Při zánětech dásní uděláme ústní vodu vyluhováním 4 lžiček roztlučeného adžvanu v ¼ l vody za studena. Louhujeme alespoň hodinu, pak scedíme a uložíme do vzduchotěsně uzavřené nádoby. Užíváme po každém čištění nejdéle tři dny, a pak uděláme vodu čerstvou

Literatura:

  1. Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
  2. Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
  3. Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
  4. Schwarz, A.,Schweppe,R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000
Scroll to Top